Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka
Groszek i kukurydze odsączyć z zalewy.
Pieczarki ubrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, oprószyć przyprawą uniwersalną i dodać krążki pora. Chwilę razem poddusić.
Ziemniaki ubrać, pokroić w plasterki i ugotować na w pól twarde. Odcedzić i odparować. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć dno plastrami ziemniaków (połowę zostawić), posypać przyprawą. Na to rozrzucić szynkę i posypać parmezanem (połowę zostawić). Po warstwie sera rozrzucić groszek i kukurydzę, następnie kolejna warstwa ziemniaków, kurczak z pomidorami, parmezan, pieczarki z porem, sos beszamelowy i na koniec warstwa sera gouda (startego). Całość zapiekać ok pół h w 200stopniach. Po wyjęciu odczekać 5-10 min przed krojeniem;)