Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe lody warstwowe
Pozostałe 100 g truskawek drobno pokroić.
Na drobnych oczkach tarki zetrzeć czekoladę.
Bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać.
Z przygotowanego wcześniej musu truskawkowego odlać ½ szklanki i ponownie włożyć do lodówki.
Pozostały mus wymieszać z połową masy śmietanowo – czekoladowej, dodać wcześniej drobno pokrojone truskawki i wymieszać. Powstałą masę przełożyć do foremek na lody i wstawić do zamrażarki.
Drugą połowę masy śmietanowo-czekoladowej schować do lodówki.
Gdy pierwsza warstwa lodów będzie zamarznięta, należy rozlać do foremek mus truskawkowy. Włożyć patyczki w lody i wstawić do zamrażarki.
Gdy druga warstwa lodów zamarznie rozlać pozostałą masę śmietanowo-czekoladową i ponownie wstawić do zamrażarki.