Sposób przygotowania

Szafran moczymy w łyżce wrzątku,po chwili dodajemy wódkę mieszamy,przykrywamy i odstawiamy.Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru z łyżką mąki i ciepłym mlekiem i odstawiamy by wyrosły.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Do miski z mąką wlewamy wyrośnięty rozczyn i kogel mogel,mieszamy i wyrabiamy 15 min,następnie dodajemy letnie masło szafran,skórkę pomarańczową oraz sparzone i osuszone rodzynki.Wszystko mieszamy i starannie wyrabiamy.Gdy ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk napełniamy nim formę do bab z kominkiem wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia,następnie wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny.Gotową delikatnie wyjmujemy z formy a gdy przestygnie polewamy lukrem cytrynowym gotowym lub zrobionym ze szklanki cukru pudru i 3 łyżek soku z cytryny.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo luksusowa baba na ekstra okazje.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !