Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

baba szafranowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
3 szklanki
cukier
15 dkg
masło
15 dkg
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat
mleko
2/3 szklanki
żółtko jajek
10 szt
drożdże
5 dkg
Szafran nitki Prymat
szczypta
rodzynki
5 dkg
skórka pomarańczowa smażona
5 dkg
lukier cytrynowy
wódka
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: baba szafranowa

Szafran moczymy w łyżce wrzątku,po chwili dodajemy wódkę mieszamy,przykrywamy i odstawiamy.Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru z łyżką mąki i ciepłym mlekiem i odstawiamy by wyrosły.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Do miski z mąką wlewamy wyrośnięty rozczyn i kogel mogel,mieszamy i wyrabiamy 15 min,następnie dodajemy letnie masło szafran,skórkę pomarańczową oraz sparzone i osuszone rodzynki.Wszystko mieszamy i starannie wyrabiamy.Gdy ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk napełniamy nim formę do bab z kominkiem wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia,następnie wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny.Gotową delikatnie wyjmujemy z formy a gdy przestygnie polewamy lukrem cytrynowym gotowym lub zrobionym ze szklanki cukru pudru i 3 łyżek soku z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 12.07.2011 08:29
Bardzo luksusowa baba na ekstra okazje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak