Sposób przygotowania

Do puree ziemniaczanego i marchewkowego dodać mąkę . Wsypać szczyptę kurkumy .Dobrze wyrobić ciasto.( czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , formować z nich kluski z dziurką ( jak śląskie ) lub toczyć wałeczek( na wysypanej mąką stolnicy lub blacie ) , lekko go spłaszczyć i kroić na kopytka . Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia . Można podawać z sosami lub polane masłem z tartą bułką .
Podpowiadam ,że ślicznie wyglądają takie kluski zestawione z drugą partią zielonych ( ziemniaki ze szpinakiem ) .
Z tej porcji wychodzi ok. 30 sztuk klusek.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta41

    No cudo !
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    kamilaj

    niespotykane danie :)
  • 7
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    no no wygladaja slicznie wiec musza swietnie smakowac super!!
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    też takie robię!! Już nieraz zaskoczyłam nimi gości, bo świetnie i niespotykanie wygladają :)
  • 2
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    sliczne
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    izoldaaa6

    bardzo ciekawe i zdrowe, ciekawe czy moje dzieci by jadły?
  • 3
    original
    Opublikowano

    banditka

    jakie pomarańczowe fajowe kluchy ;)
  • 7
    original
    Opublikowano

    SmakolykiJoanny

    pyszne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    ciekawe
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    justyna111

    fajne
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Bardzo pomysłowe!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Koniecznie muszę wypróbować...ślicznie wygląda i pewnie smaczne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    super wygladają

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !