Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z kurczaka z dwoma serami
podwójna pierś kurczaka - nieduża,
ser zółty - ok 60g,
mozzarella - 4 kawałki wielkosci małego orzecha włoskiego,
jaja - 3 małe,
bułka tarta,
olej do smażenia,
sól, pieprz ziołowy,
papryka czerwona słodka,
vegeta.
PRZYGOTOWANIE:
Piersi w razie potrzeby odkroić od kości, usunąć tłuszcz, żyłki i chrząstki. Umyć, osuszyć i każdą pierś podzielić na dwa podłużne płaty. Każdy kawałek rozbić pod folią drewnianym tłuczkiem. Posolić i posypać pieprzem ziołowym z jednej strony, z drugiej zaś strony, posolić i posypać czerwoną papryką. Na szersze zakończenie kazdego posypanego papryką plastra, położyć po 2 wąskie, nieduże kawałki zółtego sera i po kawałku mozzarelli. Ciasno zwinąć mięso w roladki i obtaczać najpierw w bułce tartej, następnie w rozbełtanych jajach, przyprawionych vegetą. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia, przewracając je co jakiś czas, tak aby każda strona, była podsmażona. Na koniec zmniejszyć mocno ognień, lub całkowicie wyłączyć palnik elektryczny, przykryć roladki pokrywką i pozostawić na kilka minut. Podawać na gorąco z ziemniakami i surówką - świetnie smakują z pomidorami.