Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Pieczarki dokładnie umyć, obrać ze skórek (jeśli nie są zbyt ładne) i pokroić w ósemki, po czym wrzucić na roztopione masło, oprószyć solą i dusić aż do wyparowania całego płynu. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, łyżką wydrylować środki (miąższ z pestkami wyrzucić, pozostały zostawić), tworząc rynienkę na farsz. Wewnątrz posmarować je dokładnie oliwą i piec ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. - do zrumienienia. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z oliwek, dorzucić mięso, poczekać aż się zetnie, po czym dodać pokrojony w kostkę miąższ z bakłażanów, chwilę przesmażyć razem (ok. 5-7 minut). Dorzucić pomidory w puszce oraz pieczarki. Dusić razem dopóki płyn z pomidorów się nie zredukuje. Następnie dorzucić ryż i smażyć jeszcze chwilę razem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami, czosnkiem granulowanym (lub świeżym) oraz bazylią. Tak przyrządzonym farszem wypełnić podpieczone bakłażany, posypać startym żółtym serem, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. przez ok. 20-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.