Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy z cukrem, a następnie mieszamy z ciepłym mlekiem. Wlewamy do mąki, dodajemy rozpuszczone, chłodne masło, szczyptę soli i 2 jajka. Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy przykryte na pół godziny. Następnie dzielimy je na 3 części, z których formujemy wałki. Blaszkę smarujemy masłem i pleciemy warkocz z ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia

Kruszonka:
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki cukru pudru

robimy kruszonkę z podanych wyżej składników, które musimy dokładnie rozmieszać, a następnie włożyć do zamrażalnika.

Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy utartą kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 180*. Jeśli chałka będzie już bardzo rumiana, a czas pieczenia jeszcze nie minie, to można nakryć papierem śniadaniowym.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    wygląda cudnie!
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Taka domowa chałka jest najlepsza.
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Uwielbiam domową chałkę !
  • 1
    original
    Opublikowano

    smile

    rewelacyjna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    świetna i jeszcze ta kruszonka...mniam :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    smak mojego dzieciństwa :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !