Sposób przygotowania

Mięso z udźca indyczego bez skóry i kości opłukać i dobrze osączyć. Ponacinać tak żeby dało się rozłożyć na płasko, lekko rozbić tłuczkiem. Ułożyć na folii spożywczej i posypać przyprawami - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczką soli i czosnkiem granulowanym. Jeśli mamy 2 czy 3 kawałki to ułożyć je obok siebie tak żeby lekko na siebie zachodziły i tworzyły razem jakby 1 płat mięsa, niewielkimi dziurkami nie przejmujemy się.

Mięso wieprzowe - użyłam tzw. warkocza od schabu środkowego, ale może być poprzerastana łopatka - zmielić razem z surową wątróbką. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, pora posiekać - przesmażyć warzywa na maśle (1 czubata łyżka) i dodać do zmielonego mięsa. Dodać otręby, posiekany grubo koperek i resztę przypraw, dobrze wyrobić. Wyłożyć masę na płat mięsa z indyka i pomagając sobie folią zwijamy w roladę. Związujemy ją w kilku miejscach nicią kuchenną i zawiniętą w folię odkładamy na 30-60 min. do lodówki. Następnie zdejmujemy folię i mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, skrapiamy sosem sojowym i wlewamy 4-5 łyżek wody, zamykamy rękaw, układamy całość na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy w spokoju na 20 min.. Dopiero po tym czasie przecinamy rękaw, usuwamy nitkę a roladę kroimy na grube plastry.

Sos z pieczenia, który powstał w rękawie zlewamy do rondelka. Dodajemy 2 łyżeczki zmielonych na proszek borowików oraz resztę masła utartego z mąką na papkę i mieszając gotujemy ok. 5 min.. Jeśli sos byłby za gęsty rozrzedzamy go niewielką ilością wody albo bulionu.

Podałam ze wstążkami z marchewki, uduszonymi na odrobinie masła i ziemniakami z wody

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    Bardzo fajna rolada
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Jestem bardzo ciekawa smaku. Zapowiada się bardzo apetycznie.
  • 6
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Prezentuje się wyśmienicie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    pyszne to musi byc
  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Fantastyczne połączenie drobiu i grzybów.... Jestem zachwycona!
  • 1
    imgp7894
    Opublikowano

    evita0007

    Wow !! cos niesamowitego zrobiłas !!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Roladka super - a wstążki marchewkowe pociśgają mnie swoim pięknem
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    extra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    swietny przepis, bardzo szczegolowo opisane co i jak:) skusze sie na pewno:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Wspaniała :)
  • 0
    dr
    Opublikowano

    agataw1990

    Pychotka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !