Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy,płuczemy,połowę ścieramy na miazgę a drugą na drobne wiórki.Obie masy mieszamy,dodajemy jajka,bułkę tartą i znowu mieszamy.Cebulę drobno siekamy,grzyby myjemy i drobno kroimy smażymy na suchej patelni aż sok który puszczą odparuje,wtedy dodajemy olej i cebulę i chwilę razem smażymy mieszając a następnie przekładamy do ziemniaków,doprawiamy majerankiem,solą,pieprzem i gałką dokładnie wszystko mieszamy.Masę przekładamy do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą form babkowych lub keksowych napełniając je do 2/3 wysokości.Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy 60 min.Babka smakuje na gorąco polana sosem grzybowym i surówką.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !