Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe babeczki z kokosem
2. Serek mascarpone wymieszać z ziarnami wanilii, cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Gorzką czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kapieli wodnej. Białka ubić ze szczypta soli na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do nich proszek kawowy, proszek do pieczenia i skrobie kukurydzianą (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością), wymieszać.
3. Roztopiona gorzka czekoladę dokładnie wymieszać z kremem mascarpone. Dodać masę żółtkową, wymieszać, na koniec ostrożnie połączyć z pianą z białek. Masę przelać do 12 żaroodpornych foremek na babeczki. Wstawić na 20-25 min. do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Upieczone babeczki ostudzić.
4. Wiórki kokosowe lekko zarumienić na patelni, przesypać na talerz i odstawić do ostygnięcia. Krem z białej czekolady wyjąć z lodówki, nałożyć na babeczki. Wierzch babeczek posypać prażonymi wiórkami.