Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z Brie i śliwką
ser Brie - 150g,
sałata lodowa - 1/2 główki,
śliwka - 2,
pomidor - 2 średnie,
kapary z zalewy - 3 łyżki,
natka pietruszki,
żurawina suszona - 2 lyzki,
miód płynny - 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy lub balsamiczny - 3 łyżeczki,
oliwa - 3 lyzki,
sól i ewentualnie pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie surowe składniki myjemy i osuszamy. Ser kroimy w słupki, śliwki w niezbyt grube plastry, sałatę rwiemy na nieduże kawałki. Przekładamy wszystko do dużej miski, dodajemy odsączone z zalewy kapary, suszoną żurawinę oraz posiekaną pietruszkę, mieszamy. Oliwę mieszamy z octem, miodem, przyprawiamy solą i ew.pieprzem, po czym łączymy z pozostałymi składnikami.