Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z truskawkami pod kruszonką na świeżych drożdżach
Masło podgrzać (stopić).Jajko (1) i żółtka utrzeć z cukrem. Oddzielnie mąkę przesiać z solą i zrobić w niej dołek. Do środka wlać wyrośnięty rozczyn i wymieszać. Następnie masę jajeczną, resztę mleka. Zagnieść ciasto, dodając olej i stopione masło. Przykryć i odstawić. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić. Formować jednakowej wielkości bułeczki. Ułożyć je na blasze (najlepiej na papierze do pieczenia). W każdej zrobić wgłębienie kieliszkiem, nasypać odrobinę bułki tartej i \"nafaszerować\" truskawkami. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką (startą lub \"porwaną\"). Zapiec w 160 stopniach (doglądać by nie spalić;P).
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej, 4-5 łyżek cukru, 16g cukru waniliowego, 60g roztopionego masła. Wszystkie składniki wyrobić. Zawinąć w folię i schłodzić 15min w lodówce,