Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowa pokusa
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i mąki. Wymieszać, wylać na małą blaszkę i piec ok 20 min w temp. 175 stopni.
Wierzch
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki. Z cukru, 3 szklanek wody i soku z cytryny ugotować syrop i włożyć do niego gruszki. Gotować je ok 5 min., osączyć i ostudzić. Na biszkopcie rozsmarować krem czekoladowo-orzechowy np. (nutella, snikers), a na nim gęsto ułożyć gruszki.
Wierzch
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, lekko przestudzić, wymieszać z jogurtem. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym i wymieszać z jogurtem, wyłożyć tężejący krem na owoce. Wstawić do lodówki na 2 godz. Można posypać tartą czekoladą.