Sposób przygotowania

Pomarańczę sparzamy i obieramy. Połowę skórki kroimy w paski, resztę siekamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z 30 dag cukru na kremowy puch. Nie przerywając ucierania, dodajemy stopniowo pokruszony twaróg, mąkę ziemniaczaną, posiekaną skórkę pomarańczową oraz likier. Delikatnie mieszamy z pianą. Blachę o wymiarach 25 na 35 cm. smarujemy masłem i wkładamy na 10 minut do lodówki. Następnie wykładamy masę twarogową. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Pozostałą skórkę z pomarańczy gotujemy 20 minut w około 1/4 szklanki wody z resztą cukru. Dekorujemy ciasto. Aby sernik nie opadł, należy go chwilę zostawić w wyłączonym piekarniku.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    hmmm ciekawe czy mi wyjdzie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !