Przepis i sposób przygotowania na: Warkocze z trzech mięs Eli
wieprzowina curry:
10 podłużnych pasków szynki wieprzowej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka curry
ostra papryka
sól
wołowina na dziko:
10 podłużnych pasków wołowiny na pieczeń
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wódki czystej
1 łyżka marynaty słodko-kwaśnej w proszku
1 łyżeczka czosnku marynowanego
10 ziaren jałowca-utrzeć w moździerzu
pieprz
sól
20 wykałaczek
Składniki marynaty chilli wymieszać,zalać paski kurczaka i włożyć do lodówki na noc.
Składniki marynaty curry wymieszać,zalać paski wieprzowiny i włożyć do lodówki na noc.
Składniki marynaty na dziko wymieszać,zalać paski wołowiny i włożć do lodówki na noc.
Mięsa wyjąć z marynaty,spiąć wykałaczką po trzy paski (wołowinw,wieprzowina i kurczak),zapleść warkocz i spiąć drugi koniec mięs.Piec na gorącym grillu,odwracając co jakiś czas i smarując którąś z marynat,około 35-40 minut.Po zdjęciu z grilla wyjąć wykałaczki.Smacznego!