Sposób przygotowania

Ciasto: 6 jajek rozbij, białka ubij na pianę i powoli dosypuj szklankę cukru oraz 1 cukier waniliowy. Dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, wymieszaj. Piecz ciasto 20-30 minut w temp., 180 stopni.
Masa chałwowa:Zagotuj 1/2 szklanki mleka z cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszaj z 4 żółtkami i łyżką mąki ziemniaczanej. Do gotującego się mleka wlej masę z żółtek, mieszając zagotuj powstały budyń i ostudź. 35 dag miękkiego masła utrzyj mikserem, dodaj pokruszoną chałwę i ucierając dodawaj budyń.
Masa czekoladowa: Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, przestudź. Osobno utrzyj 2 jajka z 1/3 szklanki cukru oraz 20 dag masła. Stopniowo dodawaj do masła ubite jajka i czekoladę.
Biszkopt przetnij na 2 blaty. Jeden posmaruj masą czekoladową, na nią wyłóż masę chałwową, udekoruj bezami. Przykryj drugim blatem i wstaw do lodówki.
Udekoruj wg uznania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !