Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cebulaki Św. Wawrzyńca

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
2 szkalnki
jajko
1 sztuka
cukier
1 łyżeczka
drożdże
3 dkg
mleko
1 szklanka
olej
2 łyżki
cebula
4 sztuki
śmietana
1 łyżka
żółty ser
2 łyżki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
tłuszcz do formy
2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaki Św. Wawrzyńca

Przygotowujemy rozczyn z mleka, drożdży, . Dodajemy mąkę, olej, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 15 równych kawałków. Z każdego kawałka robimy kulę i ją spłaszczamy. Placki układamy w dużej odległości obok siebie na blaszce, przykrywamy np. ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Cebulę pokrojoną w krążki podsmażamy lekko na tłuszczu, dodajemy wodę i dusimy. Po odparowaniu wody dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze chwilkę. Przyprawić solą i pieprzem. Placki spłaszczamy wciskając w nie dno od szklanki. W wgłębienia rozkładamy cebulę, posypujemy serem. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do zarumienia. Ciepłe są najlepsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 24.02.2012 10:20
ooo a ja jeszcze nie jadłam takich - trzeba się wybrać do sklepu
Robert10 04.07.2011 11:33
bardzo takie lubimy, ale nigdy nie robilismy sami tylko kupujemy w carrefour

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak