Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn z mleka, drożdży, . Dodajemy mąkę, olej, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 15 równych kawałków. Z każdego kawałka robimy kulę i ją spłaszczamy. Placki układamy w dużej odległości obok siebie na blaszce, przykrywamy np. ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Cebulę pokrojoną w krążki podsmażamy lekko na tłuszczu, dodajemy wodę i dusimy. Po odparowaniu wody dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze chwilkę. Przyprawić solą i pieprzem. Placki spłaszczamy wciskając w nie dno od szklanki. W wgłębienia rozkładamy cebulę, posypujemy serem. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do zarumienia. Ciepłe są najlepsze.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    bardzo takie lubimy, ale nigdy nie robilismy sami tylko kupujemy w carrefour
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    ooo a ja jeszcze nie jadłam takich - trzeba się wybrać do sklepu

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !