Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami
- 3/5 kostki Kasia
- 1 kg sera białego mielonego
-3/4 szklanki cukru
- 4 jaja
budyń waniliowy
2 łyżki rodzynek
puszka brzoskwiń
Składniki na kruchy spód:
1/2 kostki Kasia
1 szklanka mąki
2/5 szklanki cukru
1 jajko
margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajko. Na koniec wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na oproszonej mąką stolnicy. Sernik pieczemy w małej, około 23 centymetrowej tortownicy, którą smaruję Kasia i oproszoną bułką tartą. Ciasto należy wypiekać w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Kiedy spód ciasta się podpieka, przygotujemy masę serową.
margarynę ucieramy z cukrem, pojedynczo dodajemy poszczególne jajka. Następnie dorzucamy biały ser, rodzynki i budyń śmietankowy Całość mieszamy.
Na upieczony spód rozkładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Na owoce wykładamy przygotowaną masę serową.
Ciasto wkładamy do piekarnika w tej samej tortownicy.Ponownie smaruję ją margaryną i oprószam bułką tartą. Sernik pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Ciasto musi się wystudzić.
Po około 2 godzinach, posypujemy je cukrem pudrem.
Temperatura piekarnika : 160oC
Czas pieczenia: 60 minut