Przepis i sposób przygotowania na: Sernikobrownie z truskawkami
Truskawki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy brązowy cukier i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przed godzinę, mieszając od czasu do czasu i zbierając powstającą piankę. Studzimy.
Czekolady roztapiamy w rondelku razem z masłem. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym mikserem przez 5 minut, dodajemy ostudzoną masę czekoladową i miksujemy jeszcze przez 3 minuty. Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy.
Przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut.
Ser, śmietankowy ser twarogowy, ubijamy mikserem na gładko, dodajemy powoli mleko skondensowane z puszki, cały czas mieszając, wbijamy po jednym jajku nie przerywając mieszania.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zmniejszamy temperaturę w piecu o 10 stopni. Masę serową wylewamy na masę czekoladową. Na masie serowej robimy kleksy z musu truskawkowego.
Ciasto pieczemy przez 35 minut w 160 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku, żeby nie opadło..