Sposób przygotowania

Rozmrożone filety rybne kroimy nożem na dość drobne kawałki, ale nie na miazgę, ponieważ mają się trafiać i większe kawałeczki ryby. Do ryby dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę , rozmącone 1 jajko, sól i biały pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na 15 min.

Bułkę tartą, gotową panierkę mieszamy ze sobą. Na stół wysypać trochę mąki, bierzemy w garść trochę masy rybnej i kulamy na mące wałek o średnicy ok. 2-2,5 cm, lekko spłaszczamy, odkrawamy nożem końcówki i wycinamy prostokąty długie 8-9 cm , starajmy się, aby były prawie takiej samej długości.

Zrobione paluszki rybne moczymy w lekko ubitym jajku i panierujemy w panierce . Na dość dużej ilości rozgrzanej oliwy smażymy paluszki na rumiany kolor. Podajemy np: z surówką.

Komentarze

  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    dzieciaki je uwielbiają!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !