Sposób przygotowania

Obraną cebulę, czosnek i pomidora - miksujemy w blenderze na gładki sos z dodatkeim oregano, pieprzu i odrobiny wody. Ja dodaję jeszcze ostrą paprykę i odrobinę cukru i cytryny. W rondlu rozgrzewamy 2 łyzki oliwy, wrzucamy koncetrat i karmelizujemy go. Szybko wlewamy caly sos z 4 pomidorów (wczesniej sparzonych i obranych) i puszki pomidorów w zalewie, plus 750 ml bulionu, wrzucic liscie laurowe. Całosc gotujemy około 10 minut. W miedzyczasie kroimy tortille na paski i przesmażamy ją na złoty kolor na oliwie na patelni. Na dno miseczek wrzucamy starty ser. Gotowa zupe ewentualnie doprawiamy jeszcze (choć mysle, ze nie jest to juz konieczne) chyba ze ktos lubi ostro moze dac jeszcze troche chili. Zupe wlewamy do miseczek, na przygotowany wcześniej ser, nakladamy paski tortilli (z jednej tortilli powinno starczyć na 4 osoby - tak wyszło i u mnie).i ozdabiamy kleksem smietany.

To taka zupa pomidorowa o czosnkowym posmaku , lekko ostrawa i bardzo sycaca z ekstra ciagnacym sie serem i bardzo nam zasmakowała.

Mysle ze kazda z was doprawi ja odpowiednio pod siebie. Miksowałam ja w blenderze i dzieki temu dało sie odczuc grudki czosnku i cebuli, była gesta i wyrazista. A czas przygotowania to zaledwie 20 minut :)

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    inny pomysł na rodzimą pomidorówkę - podoba mi się!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !