Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
1/2 kg
masło
15 dag
cukier
15 dag
jajko
1 sztuka
żółtko jajek
5 sztuk
drożdże
5 dag
mleko
3/4 szklanka
bakalie
15 dag
aromar waniliowy
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Z części mleka, mąkik, cukru i drożdży robimy rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozczyn, cukier, żółtka, jajko oraz aromat. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, dodajemy rodzynki. Pzrekładamy ciasto do formy i pieczemy . Upieczoną i przestudzoną babkę polewamy dowolnym, ulubionym lukrem, dekorujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak