Sposób przygotowania

Na wstępie dodam, że najlepsze są młode liście chrzanu i młode pokrzywy (całe łodygi wraz z liśćmi), gdyż posiadają największe stężenie substancji bakteriobójczych. Mięso królicze dzielimy na porcje i dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Następnie każdą porcję zawijamy w kilka liści chrzanu, a całość w pokrzywę. Na dno kamiennego, ceramicznego lub kamionkowego naczynia kładziemy kilka pokrzyw, a na to zwinięte mięso. Wszystko dokładnie uciskamy, a wszelkie wolne powierzchnie wypełniamy pokrzywą. Na wierzch kładziemy lnianą szmatkę nasączoną octem wymieszanym z wodą. Tak przygotowane mięso możemy marynować do 76 godzin w chłodnym miejscu. Mięso po wyjęciu będzie miało rześki zapach chrzanu oraz będzie idealnie skruszone, gotowe do dalszej obróbki.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    zadziwiające! muszę przyznać:))) ale kuszące:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Podoba mi się taka marynata...koniecznie muszę wypróbować.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    pierwszy raz słyszę o takim sposobie marynowania
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    polecam wypróbować ale trzeba uważać, aby się nie poparzyć ;o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Bardzo oryginalne. Takim daniem napewno zaskoczy sie nie jedna osobę:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Bardzo oryginalne. Takim daniem napewno zaskoczy sie nie jedna osobę:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Ciekawe !
  • 2
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    bardzo ciekawa marynata
  • 2
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    super, gdyby nie Ty, to pewnie w życiu bym nie pomyślała o wykorzystaniu pokrzywy do marynowania !
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    genialne, jesteś specjalistą od marynat;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Jak na razie nie odważyłam się użyć pokrzyw. Ale w przyszłości kto wie...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !