Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kurczak na dziko

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak duży
1 sztuka
cytryna
1 sztuka
majeranek świeży
1 garść
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
1 łyżeczka
bulion drobiowy
1 szklanka
wino wytrawne
1 szklanka
cebula
1 sztuka
jałowiec
4 ziarna
mąka
1 łyżka
olej
do smażenia
Owoc jałowca cały Prymat
1 mielony
lubczyk
1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na dziko

Kurczaka dzielimy na porcje, nacieramy sokiem z cytryny, zmielonym jałowcem, majerankiem, przyprawą do drobiu dodajemy do niego ziele angielskie i połamane liście laurowe, zostawiamy na 24 godz.
Olej podgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso na bardzo rumiany kolor, przekładamy do naczynia w którym będziemy je dusić, zalewamy bulionem i marynatą z kurczaka, dodajemy podsmażoną cebulkę, lubczyk i jałowiec w ziarnach. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je z garnka a sos przecieramy, do gładkiego sosu dolewamy wino i łyżkę mąki rozrobioną w małej ilości wody, dokładamy mięso i dusimy razem jeszcze około 10 min,przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 07.08.2011 22:15
pyszny
Beatris 31.05.2011 09:51
Jestem bardzo ciekawa smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak