Przepis i sposób przygotowania na: Prosiaki faszerowne jabłkami
80g Kasi
4 łyżeczki cukru
100 ml mleka
100 ml maślanki
1 op. suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
NADZIENIE: 6 jabłek
sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo: kilka owoców suszonej żurawiny albo rodzynek
do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka
do sklejania części: 1 białko
lukier: utarty z cukru pudru i soku z połówki cytryny z dodatkiem 3-4 kropli koncentratu barszczu czerwonego
sposób przygotowania:
NADZIENIE: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić drobno. Przełożyć do rondla albo na patelnię, dodać sok z cytryny o cukier, smażyć aż zmiękną i odparuje nadmiar soku - masa musi dobrze odparować bo inaczej bułki będą pękać a nadzienie wyciekać. Na koniec doprawić cynamonem, zostawić do wystudzenia.
CIASTO: zimną Kasię pokroić na mniejsze kawałki, dodać do 1 szkl. mąki i rozetrzeć palcami tak żeby tłuszcz połączyć się z mąką. Drożdże wsypać do lekko podgrzanego mleka i wymieszać dokładnie - powinny się lekko spienić. Do mieszanki mąki z masłem dosypać resztę mąki, sól i cukier. Wlać mleko z drożdżami i maślankę roztrzepaną z jajkiem - zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Podzielić je na 16 części - 14 rozwałkować na placuszki śr. ok.12 cm. Na każdy nałożyć porcję nadzienia, ok. 2-3 czubatych łyżeczek, i zlepić dokładnie brzegi zbierając je razem. Tak przygotowane bułeczki układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu, i lekko dociskać i rozpłaszczać dłonią - nie za mocno żeby nie popękały. Pozostałe 2 kawałki ciasta rozwałkować i kieliszkiem wycinać kółka na ryjki - w każdym zrobić 2 dziurki przy pomocy rurki do napojów. Kilka kółek zostawić bez dziurek i przekroić na krzyż na cztery części - to będą uszy prosiaczków. Wycięte elementy przyklejać do bułeczek smarując je z jednej strony roztrzepanym białkiem i lekko dociskać do powierzchni bułki. Także na białko przykleić oczka z przekrojonych poziomo żurawin albo rodzynek. Gotowe bułeczki posmarować dokładnie żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po lekkim przestudzeniu posmarować wierzch lukrem.