Przepis i sposób przygotowania na: Calzone wegetariańskie
Łączymy resztę mąki wymieszanej z solą z drożdżami i 2 łyżkami oliwy- wyrabiamy ciasto.
W zależności od konsystencji możemy dodać jeszcze albo wody albo mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
Dzielimy ciasto na części- wałkujemy na placki ( wielkość według uznania).
Każdy placek smarujemy serkiem do smarowania- najlepiej takim o smaku pieczarkowym lub ze szczypiorkiem.
Pokrojone pieczarki, paprykę i por smażymy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem- przyprawiamy Kucharkiem i pieprzem.
Nakładamy farsz na placki- posypujemy startym serem- składamy na pół i sklejamy brzegi.
Smarujemy olejem, posypujemy przyprawą do pizzy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni- pieczemy 20-25 minut.
Idealnie komponują się z sosem czosnkowym.