Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto cynamonowe w keksówce
mąka pszenna - 380g + 7 łyżek,
drożdże świeże - 25g,
mleko - 80ml,
woda - 60ml,
jaja - 2,
cukier - 50g,
masło - 60g,
skórka z otartej całej cytryny,
cukier z wanilią - niepełna łyżeczka;
cukier - 1/2 szklanki (ok 100g),
cynamon - łyżka,
masło - 50g,
sok z cytryny - 5 łyżeczek,
maka do posypania stolnicy,
tłuszcz i mąka do formy keksowej
PRZYGOTOWANIE:
Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Masło rozpuścić w podgrzanym mleku, dodać zimną wodę i rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut w cieple miejsce. 280g mąki przesiać z cukrami oraz drobno startą skórką z cytryny. Rozczyn wymieszać z mąką i jajami przy pomocy drewnianej łyżki. Dodać 90g mąki i mieszać do połączenia. Nie należy dodawać więcej mąki, bo zrobimy to później. Ciasto przykryć folią spożywczą i ścierką. Odstawić w cieple miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto zagnieść z siedmioma łyżkami mąki, aby wyszło miękkie i elastyczne. W razie potrzeby doda nieco więcej maki lub mleka. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i cienko rozwałkować na prostokąt. Masło podgrzać do rozpuszczenia i połączyć je z sokiem z cytryny. lekko przestudzić aby było letnie. Cynamon wymieszać z cukrem, można dodać nieco cukru waniliowego. Na ciecie rozsmarować masło z sokiem z cytryny na całej powierzchni, a następnie posypać cukrem z cynamonem. Zwinąć ciasno w rulon, zaczynaj ac od krótszego boku. Przekroić rulon wzdłuż na pól nie docinając jednak do końca jednej ze stron. Powstałe dwie części splatamy ostrożnie, ale ciasno ze sobą i zlepiamy końcami. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Odstawić z cieple miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w 180 stopniach. Ciasto wyjmujemy z formy po ostudzeniu.