Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z makaronem
Zerwij listki bazylii, obierz i posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pokrój papryczkę chilli w cienkie plasterki bądź kosteczkę. Rozgrzej dużą patelnie i wlej oliwę, wrzuć cebulę i mieszaj do momentu, aż zmięknie i nabierze delikatnego złocistego odcienia. Dodaj czosnek i papryczkę, a jak tylko zaczną się rumienić, dorzuć listki bazylii. Dodaj pomidory i ocet balsamiczny. Całość zagotuj i dopraw do smaku. W międzyczasie przygotuj wodę do ugotowania makaronu i pilnuj by się nie rozgotował. W tym czasie rozgrzej drugą dużą patelnię, wlej trochę oliwy i wrzuć klopsiki. Smaż, aż staną się złociste (możesz sprawdzić czy są usmażone przekrawając jeden na pół). Wrzuć klopsiki do sosu i gotuj na wolnym ogniu dopóki nie będzie gotowy makaron.
Odcedź makaron i rozłóż go na talerze, połóż klopsiki i polej sosem. Całość można posypać startym parmezanem.
* - zamieniłabym rozmaryn na bazylie albo inne ziele, trochę mi tu nie pasowało
** - natomiast oregano zamieniłabym na zioła prowansalskie
*** - pomidory z puszki :)