Sposób przygotowania

Zerwij z łodyżek liście rozmarynu i drobno posiekaj. Pokrusz krakersy. Do dużej miski wrzuć pokruszone krakersy, mięso, musztardę posiekany rozmaryn i oregano. Wbij jajko i dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu. Czystymi dłońmi ugnieć i wymieszaj całość. Formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego - powinno wyjść ok. 24szt. Połóż na talerzu i włóż do lodówki do momentu, w którym będą potrzebne.
Zerwij listki bazylii, obierz i posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pokrój papryczkę chilli w cienkie plasterki bądź kosteczkę. Rozgrzej dużą patelnie i wlej oliwę, wrzuć cebulę i mieszaj do momentu, aż zmięknie i nabierze delikatnego złocistego odcienia. Dodaj czosnek i papryczkę, a jak tylko zaczną się rumienić, dorzuć listki bazylii. Dodaj pomidory i ocet balsamiczny. Całość zagotuj i dopraw do smaku. W międzyczasie przygotuj wodę do ugotowania makaronu i pilnuj by się nie rozgotował. W tym czasie rozgrzej drugą dużą patelnię, wlej trochę oliwy i wrzuć klopsiki. Smaż, aż staną się złociste (możesz sprawdzić czy są usmażone przekrawając jeden na pół). Wrzuć klopsiki do sosu i gotuj na wolnym ogniu dopóki nie będzie gotowy makaron.
Odcedź makaron i rozłóż go na talerze, połóż klopsiki i polej sosem. Całość można posypać startym parmezanem.

* - zamieniłabym rozmaryn na bazylie albo inne ziele, trochę mi tu nie pasowało
** - natomiast oregano zamieniłabym na zioła prowansalskie
*** - pomidory z puszki :)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !