Przepis i sposób przygotowania na: Calzone - mój przepis
W ciepłej wodzie rozprowadzamy pokruszone drożdże, cukier i około 4 łyżki mąki - przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Łączymy resztę mąki wymieszanej z solą z drożdżami i 2 łyżkami oliwy - wyrabiamy ciasto.
W zależności od konsystencji możemy dodać jeszcze albo wody albo mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Dzielimy ciasto na części - wałkujemy na placki (wielkość według uznania).
Przecier mieszamy z przyprawą do pizzy i suszonym czosnkiem. Gotowym smarujemy placki.
Paprykę, cebule i salami kroimy według uznania. Podsmażamy na łyżce oliwy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodajemy przyprawę do potraw oraz pieprz. Gotowy farsz wykładamy na każdą połówkę placka. Posypujemy startym serem i pokrojonymi oliwkami. Składamy placek na pół i łączymy brzegi.
Gotowe calzone smarujemy oliwą, ponownie posypujemy przyprawą do pizzy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.