Przepis i sposób przygotowania na: Deser majowy
3-4 łodygi rabarbaru
2 szczypty soli
sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka galaretki z proszku o smaku truskawkowym
MASA BIAŁA: 300 ml śmietanki kremówki 30%
400 g serka waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl. wody
sok z połowy cytryny
skórka starta z połowy cytryny
POSYPKA: 1/2 szkl. kruszonych orzechów włoskich łuskanych
1/3 szkl. słonecznika łuskanego
1/4 szkl. ziaren sezamu
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka
1 łyżeczka masła albo margaryny
sposób przygotowania: MASA CZERWONA: Rabarbar oczyścić, obrać, pokroić na nieduże kawałki wrzucić do rondla, dodać 1 łyżkę wody, cukier, sól i zagotować na małym ogniu. Truskawki opłukać, oderwać szypułki, owoce pokroić na ćwiartki. Dodać do rabarbaru razem z sokiem z cytryny, doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Wsypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystudzenia - po schłodzeniu masa powinna mieć konsystencję lekko płynnego żelu z kawałkami owoców.
MASA BIAŁA: żelatynę zalać zimną wodą a gdy napęcznieje podgrzać aż się rozpuści. Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać serek waniliowy , sok oraz skórkę drobno startą ze sparzonej cytryny. Miksując wlać letnią żelatynę. POSYPKA: na patelni rozpuścić masło z mlekiem i cukrem, dosypać orzechy i ziarna, smażyć aż całość zacznie się karmelizować i nabierać złotawego koloru. Wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia, zostawić do wystudzenia. Gdy całość wystygnie pokruszyć rękami.
DESER: do pucharków albo kieliszków nakładać na przemian po trochu masy białej i czerwonej. Wierzch posypać karmelizowaną posypką. Można też przesypać orzechami niektóre warstwy deseru. Przybrać listkami mięty o kawałkami świeżych truskawek. Odstawić do lodówki do silnego schłodzenia.