Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami
sok z cytryny 1 szk.
skórka otarta z cytryn 3 szt.
jajka 2 szt.
żółtka 2 szt.
cukier 250 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 1 łyżeczka
śmietana kremówka ½ l
cukier puder 1 łyżka
truskawki ½ kg
BEZOWY SPÓD: do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno, pod koniec partiami dodaję cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną mieszam z pianą na najwolniejszych obrotach miksera.
Na papierze do pieczenia układam dno tortownicy o średnicy 23 cm i patyczkiem do szaszłyków odciskam jego kształt. Na to wykładam ubitą pianę i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150*C i piekę 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120*C i piekę jeszcze kolejne 90 minut.
KREM CYTRYNOWY – LEMON CURD: sok, jajka, żółtka i cukier dokładnie mieszam w rondelku, zagotowuję i ciągle mieszając gotuję 2 minuty. Następnie dodaję masło i skórkę otartą z 3 cytryn i gotuję kolejne 2 minuty. Zdejmuję z palnika i miksuję blenderem na idealnie gładki krem. Niewykorzystany krem przekładam do słoiczków i wystudzony przechowuję w lodówce około 7 dni.
Na wystudzonym bezowym spodzie rozsmarowuję 3 łyżki kremu cytrynowego, można oczywiście więcej, w zależności od upodobań, na to wykładam ubitą z cukrem pudrem na sztywno bitą śmietanę i pokrojone na kawałki truskawki.