Przepis i sposób przygotowania na: Bomba czekoladowa
Za pomocą okrągłej formy wyciąć z jednej części biszkoptu koło, a drugą pokroić na paski szerokości 1 cm.
Okrągłą formę lub miskę pojemności 1,5 litra wyłożyć przezroczystą folią.
Ułożyć w niej ciasno paski ciasta jasną stroną do góry, nasączyć 3 łyżkami rumu i odstawić w chłodne miejsce.
30 dag śmietanki podgrzać i rozpuścić w niej 15 dag czekolady.
Zostawić na 20 min w chłodnym miejscu, a następnie lekko ubić.
Posmarować równomiernie paski ciasta i odstawić w chłodne miejsce.
Resztę śmietanki ubić na sztywno z cukrem, dodać orzechy i resztę czekolady.
Zmieszać krem z resztą rumu i napełnić formę.
Wyrówna powierzchnię i obciąć wystające ponad krem części biszkoptu.
Przykryć przygotowanym kołem ciasta, owinąć folią i zamrażać ok. 4-5 godzin.
Wyłożyć na talerz, usunąć folię i posypać najpierw cukrem pudrem, a potem kakao.
Pokroić na kawałki i podawać.