Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe kotlety mielone
Kotlety drobiowe z piekarnika to pyszna propozycja na obiad, który posmakuje również najmłodszym. Możecie kotlety obsmażyć na suchej patelni i następnie włożyć do piekarnika albo od razu włożyć je do piekarnika. Wtedy czas pieczenia się odpowiednio wydłuży.
Najlepiej w trakcie pieczenia monitorować stan zrumieniania kotletów i ich wypieczenie.
Do przygotowania kotletów drobiowych z piekarnika możesz wykorzystać gotowe mięso mielone drobiowe lub zmielić je samemu w domu. W tym przepisie podam informację, jak zmielić mięso samemu.
Pierś z kurczaka drobno siekamy, filet mielimy maszynką o średnim sicie. Do mięs dodajemy jajko, zmielone otręby, posiekaną cebulę i czosnek, koperek oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy kotlety. Smażymy je na suchej teflonowej patelni, a następnie przekładamy do podpieczenia do piekarnika na około 15 minut, temperatura 160 stopni.