Przepis i sposób przygotowania na: Torcik jagodowo-śmietankowy
Jagody z sokiem przelać do rondelka ,postawić na ogniu , doprowadzić do wrzenia i dosłodzić w razie potrzeby .Zdjąć z ognia , dodać galaretkę i mieszać aż do rozpuszczenia się jej.Odstawić w chłodne miejsce.Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukry waniliowe , cukier puder i powoli wlewać ostudzoną żelatynę.Na wolnych obrotach chwilę miksować aż wszystkie składniki dobrze ze sobą się połącza. Ubitej śmietany odłożyć 3 łyżki do dekoracji.
Biszkoptową roladę pokroić w 1 cm plastry .Na paterze ułożyć obręcz od małej tortownicy i układać jeden przy drugim plastry ciasta zaczynając od dna,potem wyłożyć boki.Wlać ubitą śmietanę,zrobić wysokie boki ze śmietany i wyrównać dno.Na śmietanę wlać mocno tężejącą galaretkę i z reszty śmietany udekorować torcik. Wstawić na 3-4 godziny do lodówki ,a najlepiej na całą noc.