Przepis i sposób przygotowania na: Tort na babeczkach z wiśniami
Babeczki z mikrofali:
Wymieszać razem mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. Potem dodać mleko, olej, dżem i wymieszać. Dodać żółtko i ubite na sztywno białko. Całość rozłożyć do salaterek posmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą, naczynia napełnić do 1/3 wysokości. Wstawiamy do mikrofali nastawianej na max i \"pieczemy\" w zależności od mikrofali od 1 do 3 minut.
Następnie gdy trochę przestygną kruszymy i wylepiamy nimi dno tortownicy.
Galaretka:
Odcedzamy sok z wiśni i do niego dolewamy tyle wody aby było 2,5 szklanki. Zagotowujemy i w tym soku rozpuszczamy galaretki a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Na babeczkowy spód wykładamy wiśnie i zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego ściągnięcia. Na to kładziemy 2 śnieżki przygotowane wg przepisu na opakowaniu. i całość oprószamy delikatnie kakaem. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę aby dobrze się schłodził.
SMACZNEGO :)