Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z mandarynką
** Ok. 3 duże sztuki. Mniejszych będzie więcej.
Nagrzać piekarnik do 200°C. Foremki do muffinek dokładnie natłuścić i wysypać bułką tartą.
Mandarynki obrać - także i z białej skórki, ostrym nożem wyciąć cząstki i każdą pokroić na 3-4 kawałki, zachowując przy tym cały sok. Sok wycisnąć również i pozostałego po wycięciu miąższu środka.
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W innej misce ubić lekko jajko, dodać jogurt, olej i sok z owoców. Całość przelać do suchych składników i od niechcenia wymieszać drewnianą łyżką. Wmieszać delikatnie owoce i rozłożyć do foremek, wkładając po 2 łyżki ciasta.
Piec ok. 20 minut. Sprawdzić patyczkiem.
Muffinki są lekkie i orzeźwiające. Nie są przesłodzone. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie - proszę posypać cukrem pudrem.