Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z bezą i gruszkami
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, cukier siekamy. Dodajemy jajka i dokładnie ze sobą łączymy wyrabiając ciasto. Następnie wstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.
Masa serowa:
Ja używam sera z wiaderka więc nie trzeba go już mielić, Można użyć sera twarogowego ale wtedy trzeba zemleć go 2 razy. Ser ucieramy z żółtkami, cukrem i margaryną. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie do sera dodajemy budyń, kaszkę, olejek proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka z cukrem pudrem i mieszamy.
Całość:
Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto do formy, nakłuwamy widelcem i zapiekamy około15-20 minut i odstawiamy aż ostygnie.
Następnie na ciasto wykładamy masę serową i układamy osączone gruszki. Pieczemy około 1godz. 20 min w temp 180*. Na wierzch zalewamy ubite białka z cukrem i podpiekamy jeszcze około 20 min. aż wyschnie beza. SMACZNEGO:)