Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sernik z bezą i gruszkami

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na Kruche ciasto:
mąka pszenna
2 szkl
cukier
1 szkl
margaryna
250 g
jajko
3 szt
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Na masę serową:
ser biały
1 kg
cukier puder
2 szkl
cukier
1 szkl
margaryna
190 g
żółtko jajek
10 szt
białko
8 szt
budyń waniliowy
1 szt
proszek do pieczenia
1 łyzeczka
olejek śmietankowy
1 szt
Ponadto: białka
2 szt
cukier
5 łyżek
gruszki marynowane
1 szt
kaszka
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z bezą i gruszkami

Ciasto kruche:
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, cukier siekamy. Dodajemy jajka i dokładnie ze sobą łączymy wyrabiając ciasto. Następnie wstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.
Masa serowa:
Ja używam sera z wiaderka więc nie trzeba go już mielić, Można użyć sera twarogowego ale wtedy trzeba zemleć go 2 razy. Ser ucieramy z żółtkami, cukrem i margaryną. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie do sera dodajemy budyń, kaszkę, olejek proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka z cukrem pudrem i mieszamy.
Całość:
Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto do formy, nakłuwamy widelcem i zapiekamy około15-20 minut i odstawiamy aż ostygnie.
Następnie na ciasto wykładamy masę serową i układamy osączone gruszki. Pieczemy około 1godz. 20 min w temp 180*. Na wierzch zalewamy ubite białka z cukrem i podpiekamy jeszcze około 20 min. aż wyschnie beza. SMACZNEGO:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 29.05.2012 07:56
kapitalny
joanna77 10.06.2011 18:05
uwielbiam wszystkie serniczki
Krystyna32 26.05.2011 08:31
super
Mala 21.05.2011 18:34
cudo
Ania67 20.05.2011 22:16
Wyśmienity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak