Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z bakłażanem pod beszamelem
Mięso pokroić na drobno i przysmażyć z cebulą i czosnkiem oraz przyprawami.
Na dnie natłuszczonej blaszki do zapiekanek lub naczynia żaroodpornego ułożyć ziemniaki.
Bakłażan wypłukać i osączyć w ręczniku papierowym, na niewielkiej ilości tłuszczu obsmażyć z obu stron.
Ułożyć na ziemniakach. Przykryć mięsem.
przygotować beszamel;
Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i zacząć dolewać mleko, ciągle mieszając. Nie martwić się ze robią się kluski, Kiedy dodamy wszystko mleko sos powinien się już ładnie zagęścić. Resztę rozbić blenderem. Dodać sól i pieprz oraz wbić jajko i szybko rozmieszać.
Wylać na zapiekankę i zapiec ok 30 min. pod koniec zapiekania posypać serem i jeszcze na chwilę wstawić do piekarnika.
podawać z sałatą.