Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w dużej ilości wody przez 5 min i odsączamy.W rondelku gotujemy mleko z cukrem waniliowym i szczyptą soli,wrzucamy ryż i gotujemy na małym ogniu aż do wchłonięcia prawie całego mleka przez ok 30 min.Kostki cukru wkładamy do rondelka dolewamy wodę i troszkę soku z cytryny i stawiamy na ogień,gdy cukier się rozpuści i lekko zrumieni smarujemy karmelem dno i boki formy.Ryż zdejmujemy z ognia,dodajemy cukier masło i jajka ubite jak na omlet,dokładnie mieszamy.Wykładamy do formy z karmelem i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na 40 min.Do zapiekania ryżu nadaje się forma w kształcie wieńca.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    iza15

    ciekawy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !