Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek aroniowy z żurawiną
mąka pszenna 230 g
mąka ziemniaczana 115 g
masło 115 g
cukier puder 70 g
dodatkowo:
dżem z aronii 100 g
żurawina suszona 100 g
migdały blanszowane 8 szt.
czekoladowa posypka do dekoracji
Miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera. Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.
Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki. Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobne rant z ciasta. Nakłuwamy widelcem ciasto, wkładamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190* C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.
Część żurawiny odkładamy do dekoracji, pozostałą siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy z dżemem z aronii. Następnie rozsmarowujemy równą warstwę na wystudzonym spodzie mazurka.
Składniki masy dokładnie ucieramy i wykładamy na ciasto, dekorujemy odłożoną żurawiną, czekoladową posypką i migdałami bez skórki. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku na ciasto, w chłodzie.
*z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki.