Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Kakao i obie mąki wymieszać, przesiać przez gęste sitko i delikatnie wmieszać do ciasta /na bardzo wolnych obrotach miksera/.

Wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto. W temperaturze 165 stopni piec 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.

Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki, do całkowitego wystygnięcia ciasta.

Boki oddzielać nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne.
Biszkopt najlepiej dzielić na blaty dopiero następnego dnia.

Kilka swoich osobistych spostrzeżeń na temat pieczenia biszkoptów zamieściłam na swoim blogu: http://www.doradcasmaku.pl/blog/4049/wpis/275/jak-upiec-biszkopt-idealny-.html

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Niedawno tez taki robiłam. Kakaowy biszkopt bardzo ładnie wyglada z białymi masami :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    śliczny ten biszkopcik;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    piękny biszkopcik
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    jaki wyrośnięty
  • 3
    original
    Opublikowano

    Motorek

    ale wysoki super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    Rewelacja!!!!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Seba

    fajny ci wyszedł
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Wow ! ale fajny:)
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    no , skoro idealny......
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pacia

    cudny-spróbuję:)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    taki chce by zawsze wychodził
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Oczywiście idealny dla mnie i faktycznie, od kiedy go piekę, zawsze mi się udaję. Muszę popukać w coś, aby nie zapeszyć.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    śliczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Polecam, jak dla mnie ten przepis jest niezawodny.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ilona15

    robiłam wczoraj biszkopcik i mimo, że postępowałam zgodnie z przepisem ciasto praktycznie wcale nie wyrosło...szkoda, bo po przekrojeniu okazało się bardzo smaczne. Zrobiłam z niego przekładańca z kremem i jest pycha na prawdę polecam :-))) następnym razem dodam jednak odrobinę proszku:-D
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Przykro mi bardzo, że biszkopt nie urósł. Ja zawsze kroję go na trzy blaty, więc wyrasta dość wysoki. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z biszkoptami, więc trudno mi powoedzieć co mogło być przyczyną.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ilona15

    Niestety mnie udało się go przekroić na dwa tylko, ale nie zmienia to faktu, że ciasto jest rewelacyjne w smaku:-) Kolejnym razem znów spróbuję je zrobić z małą modyfikacją, bo przepis bardzo mi przypadł do gustu
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    W takim razie, proszę daj znać jak Ci następnym razem pójdzie i co zmieniłaś, ,może i ja wypróbuję Twoje modyfikacje. Cieszę się, że biszkopt Ci smakował.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    idealny biszkopt, aż się prosi aby go przełożyć kremem i ozdobić owocami :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Właśnie tak caralajna, jak już mam gotowy biszkopt to reszta jest już kwestią chwili.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    wygląda świetnie i jest idealnie płaski
  • 1
    original
    Opublikowano

    Granita

    idealnie nawet wygląda:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !