Przepis i sposób przygotowania na: Sernik
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
2 żółtka
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wykleić dno blaszki. Na to cienką warstwą posypać kakao i rozsmarować.
masa serowa:
1,20 kg sera
2 niepełne szklanki cukru
1/2 szkl oleju
1 budyń śmietankowy lub waniliowy Delekty (bez cukru)
6 żółtek
2 białka
1/2 szkl mleka
Ser zmielić w maszynce. Dodać cukier i olej. Cały czas ucierając dodawać budyń i po jednym żółtku.
Do tego stopniowo dolewać mleko. Na koniec dodać olejek pomarańczowy i pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Do sera można dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.
Wylać na ciasto i piec przez ok. 50 min.
Pozostałe białka (6) ubić na sztywno, dodać niepełną szkl cukru i ubijać do jego całkowitego rozpuszczenia, dodać ok 3/4 szkl wiórek kokosowych. Pianę rozsmarować na gorący ser i zapiekać jeszcze przez ok 10 min. na złoty kolor.
SMACZNEGO :)