Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

orzechwiec z masą

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka przenna
600 g
margaryna
300 g
cukier
500 g
jajko
6 szt
śmietana
4 łyżki
powidła śliwkowe
1 słoik
proszek do pieczenia
1.5 łyżeczki
mleko
0.5 l
mąka pszenna
2 łyżki
mąka ziemniaczana
2 łyżki
cukier
0.5 szkl
masło roślinne w kubeczku
1 szt
orzechy włoskie
250 g
Soda oczyszczona Prymat
1.5 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: orzechwiec z masą

Masa:mąki połącz z małą ilością mleka.Resztę mleka zagotuj z cukrem,wlej mączną mieszankę,ugotuj budyń.Ostudź,zmiksuj z masłem.Margarynę utrzyj z mąką,sodą i proszkiem do pieczenia.Żółtka zmiksuj z 200g cukru.Dodaj do masy,wsyp mąkę,dodaj śmietanę,zagnieć.Białka ubij na sztywno z resztą cukru.Schłodź.Ciastem wylep dwie prostokątne formy.Posmaruj powidłami,posyp pokrojonymi orzechami,przykryj pianą.Piecz 15-20minut.Ostudź.Placki(górny orzechami do dołu)przełóż masą.Udekoruj czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak