Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z powidłami morelowymi
3 czubate szkl. mąki (szkl. poj. 250ml)
1/2 szkl. jogurtu greckiego
1 jajko
4 dkg drożdży
6 łyżeczek cukru
1/4 łyżeczki soli
do nadziewania: powidła morelowe
do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżki mleka
do oprószenia: cukier puder
sposób przygotowania: drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem, zostawić na kilka minut żeby się rozpłynęły. Mąkę przesiać z solą, dodać pokrojoną na kawałki Kasię, posiekać albo rozetrzeć palcami bardzo dokładnie. Wlać drożdże, dodać jajko i jogurt, zagnieść elastyczne, dość miękkie ciasto.
Ciasto podzielić na 5-6 części, każdą rozwałkować na placek śr. ok. 20-25 cm i pokroić po przekątnej na 8 trójkątów. Przy zewnętrznej krawędzi każdego trójkąta nałożyć małą łyżeczkę powideł i zwinąć rogaliki zlepiając dokładnie brzegi
Ułożyć je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mieszanką żółtka i mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C aż się zrumienią, ok. 10-15 min. - zależy od wielkości. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Z tej ilości ciasta wychodzi ok. 30-40 małych rogalików