Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe paluszki
1 jajko ,1 żółtko ,125 g cukru ,1 torebkę cukru waniliowego,szczyptę soli .1 płaską łyżeczkę kawy rozpuszczalnej utrzec na puszyta mase .60 g gorzkiej czekolady połamac na małe kawałki ,włozyc do garnuszka i na wolnym ogniu roztopic w kąpieli wodnej,roztopiona czekoladę wmieszac do masy jajecznej .200 g zmielonych orzechów i szczyptę proszku do pieczenia wymieszac ,najpierw do powstałej masy dosypac 2/3 tej ilości i razem wyrobic ,potem dodac resztę i zagnieśc na ciastowata masę ,odstawic w chłodne miejsce.Na polewę :Ubic jedno białko na sztywna piane .60 g cukru przesiac ,dodawac po łyżeczce do piany i razem ubic .Mase czekoladowa rozwałkowac na prostokąt 12x 40 cm rozsmarowac na nim polewę ,wykroic paluszki 6x 1cm ułożyc na natłuszczonej blasze do pieczenia.Piec w 200 *C przez 10 -15 minut.