Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 25 dag
cukier 20 dag
mąka 60 dag
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
sól 1 szczypta
Nadzienie:
jabłka 1.5 kg
Biszkopty 10 dag
cukier 1/2 szklanki
jogurt jabłkowy 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i chłodzimy w lodówce.

Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy cukrem, dolewamy około 1/2 szklanki wody, rozgotowujemy je do ulubionego momentu (ja lubię jak są jeszcze małe kawałeczki owoców). Biszkopty mielimy na drobno i dodajemy do gorących jabłek, dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciast dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki, wykładamy jednym ciastem blaszkę, wykładamy na nie jabłka i przykrywamy drugim ciastem. Pieczemy w temp 180st około 60 min. Ostudzone ciast posypujemy obficie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 06.02.2012 08:30
Twoja szarlotka wygląda bardzo kusząco.
Kas2 03.01.2012 09:23
jaka warstwa jabłek! ślinka cieknie :)
Sarenka 28.05.2011 10:41
Szarlotka - ktoz jej nie lubi?
ewasylwia 13.05.2011 15:48
pyszniutka
1j1o1l1a1 12.05.2011 23:14
szarlotka...zawsze pyszna :)
patusia 12.05.2011 21:36
pycha
Sylwia88 12.05.2011 21:30
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak