Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, na początku jednak już w czasie ubijania wlać do nich zimną wodę. Gdy białka są ubite, dodać do nich stopniowo cukier i nadal ubić do sztywnej, szklistej masy. Wtedy dodać po kolei stopniowo żółtka i znowu trzeba ubijać do sztywna. Gdy masa jest ubita dodaje się delikatnie przesiane mąki z proszkiem i mieszać powoli do uzyskania całkowitej masy, ale nie dopuścić do nadmiernego zmniejszenia objętości ubitych jajek.
Wyłożyć do formy (średnia blacha lub tortownica ø24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 40 minut. Ostudzić, najlepiej piec dzień przed zamiarem wyłożenia na niego sera.
przepis na masę serową
Ser mielimy. Najlepiej dwukrotnie. Przełożyć go do garnka, najlepiej z grubym dnem. W małym garnuszku roztopić masło. Ser zacząć ogrzewać, dodać do niego żółtka, a następnie tłuszcz, cukier i cukier waniliowy. Gotować na niskim ogniu, do uzyskania jednolitej roztopionej płynnej masy. Wtedy wlać rozrobiony wg przepisu budyń z mlekiem. Chwilę pogotować aż budyń zacznie wiązać ser.
Ugotowany ser przestudzić, ale tak, by można go wylać na biszkopt, który poprzednio rozkrawa się na pół. Po wylaniu sera, jeśli już nie paruje, przykryć drugą częścią ciasta, jeśli jeszcze paruje, odczekać aż przestanie, czyli ostygnie. Wtedy dopiero można udekorować go polewą czekoladową.
Ser w czasie gotowania można wzbogacić rodzynkami i skórką pomarańczową, a gdy będzie już chłodny a jeszcze nie wylany, pokrojoną w kostkę czekoladą deserową.