Przepis i sposób przygotowania na: Kokosek Pedrosek
Ciasto zagniatamy. Wykładamy do nasmarowanej margaryną formy i nakłuwamy widelcem. Zapiekamy 10 minut w temp 150 stopni.
ser:
najpierw ucieramy cukier z jajkami i żółtkami
następnie dodajemy margarynę i wiórka ciągle ocierając i dodajemy ser jak już wszystko się dobrze utrze a potem łyżeczkę proszku do pieczenia + 3 łyżki kakao i aromat rumowy.
2 jajka rozdzielamy: białka zostawiamy do ubicia w osobnym naczyniu. Cukier ucieramy z 2 pozostałymi jajkami i 2 żółtkami. Dodajemy margarynę i wiórki kokosowe, dokładnie ucieramy. Kiedy wszystko będzie jednolitą masą dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia, kakao i aromat rumowy.
Gdy ciasto się ostudzi, wylewamy na nie masę serową. Pieczemy w temp 150 stopni, około 50-60 minut.
Cukier gotujemy z odrobiną wody (tak żeby woda pochłonęła z deka cukier), następnie dodajemy kakao i margarynę gotujemy aż do rozpuszczenia się margaryny potem zestawiamy z ognia i wylewamy na ciasto jak będzie prawie zastygnięte.