Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti zapiekane a\'la lazagne
ok. 3/4-1 l sosu beszamelowego,
1,5 op. 400g zwykłego makaronu typu spaghetti,
30-40 dkg sera żółtego, użyłam Goudy,
2 łyżki masła,
4 łyżki bułki tartej
Sos boloński przygotować w.g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/9198/sos-bolonski.html . Sos beszamelowy przygotować w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/9195/sos-beszamelowy.html
sposób przygotowania: Formę do zapiekania (ja zapiekałam w takiej długości makaronu i szerokości 20 cm) wysmarować grubo masłem i wysypać bułką. Na dno wlać po dużej chochelce sosu bolońskiego i beszamelowego, lekko rozsmarować. Na to wysypać 1/4 suchego! makaronu (suchego, nie gotujemy go!) - równo go rozłożyć. Makaron polać 2-3 chochelkami sosu bolońskiego i 2 sosu beszamelowego. Lekko rozprowadzić łyżką, szczególnie dokładnie przy brzegach formy. Posypać lekko startym serem. Na to kolejna warstwa makaronu, oba sosy, ser, następna warstwa makaronu, znów sosy i ser, ostatnia warstwa makaronu. Na nią znów sos boloński i beszamel oraz reszta sera. Trzeba dokładnie polać cały makaron z wierzchu żeby żadem surowy kawałek nie wystawał. Formę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 60-90 min.. Na koniec zdejmujemy folię i pieczemy 10 min. bez przykrycia aby wierzch się zrumienił. Ważne żeby sosy nie były zbyt gęste bo makaron z nich właśnie czerpie wilgoć i dzięki niej mięknie.
Makaron kupiłam taki najzwyklejszy, najtańszy, bez jajek - ze zwykłej mąki a nie durum. Zapiekł się doskonale i był miękki.